Door het bedrijf van mijn vader kwam ik al op jonge leeftijd veelvuldig ‘op de bouw’. Ik vond het fascinerend om te zien hoe door de samenwerking tussen allerlei partijen langzaam een bouwwerk uit de grond verrees. Als architect ben je de spil en regisseur in dat proces. Ik denk dat ik ongeveer 14 jaar was toen ik wist dat ik architect wilde worden en mij steeds meer ging interesseren voor alles wat met bouwkunst te maken had.
Mijn eerste ontwerpopdracht als architect in opleiding was het ontwerpen van een vrijstaande woning voor een kunstenaar. Zijn exceptionele woonwensen hebben uiteindelijk tot een bijzonder ontwerpproces geleid met een buitengewoon resultaat. Dit heeft mij laten inzien dat het ontwerp van een woonhuis duidelijk anders is dan het ontwerp van een school-, kantoor- of bedrijfsgebouw. Meer dan bij andere ontwerpopdrachten moet je in staat zijn om in de huid van je opdrachtgever te kruipen. Het maken van een dergelijk ‘maatkostuum’ kan alleen door intensieve samenwerking met de opdrachtgever. De rechtstreekse feedback die je ontvangt maakt het voor mij als architect tot een leerzaam en boeiend proces.
Alles begint bij de plattegronden, waarbij alle ruimtes opeen logische manier zijn gerangschikt. In deze dynamische en hectische wereld is er behoefte aan rust en eenvoud in een interieur, heldere looplijnen en zichtlijnen die de relatie tussen binnen en buiten bepalen. De architectuur van de gevels (de overgang tussen binnen en buiten) wordt hierbij in grote mate bepaald door deze plattegronden. Samen met onze opdrachtgever gaan we op zoek naar de identiteit en sfeer van de binnenruimtes en met ons interieurteam bepalen we de juiste vorm, materialen en het lijnenspel in combinatie met een goedlichtplan zodat alles op elkaar is afgestemd en klopt tot in het kleinste detail. Het resultaat is een totaalbeleving die volledig is afgestemd op de wensen van de klant.
Duurzaamheid is inmiddels vanzelfsprekend binnen onze ontwerpdiscipline. Het is meer dan het toepassen van zonnecollectoren, warmtepompen of groene daken. Het begint bij de oriëntatie op en het ontwerp van de gevels gericht op de zon, zodat er minder energie nodig is voor een comfortabel binnenklimaat.
Voor mij is het ontwerpen en realiseren van een woonhuis de meest bevredigende opdracht. Met een relatief kort traject en een intensieve samenwerking kom je uiteindelijk tot een uniek resultaat waar jarenlang met plezier ingewoond kan worden. Ik loop daarom nog vaak met plezier langs eerder ontworpen woningen.
Met O-M-D Ruimte Pioniers heb je voor verbouw- en nieuwbouwplannen van de eerste schets tot en met de oplevering één aanspreekpunt voor het gehele bouwproces. Wij zijn een full-service bureau meteen team van (interieur)architecten, bouwkundigen, bouwkostendeskundigen, bouwmanagers en facility-afdeling. Alle disciplines onder één dak met een duidelijk O-M-D handschrift.